Berikut adalah catatan yang tertinggal pada tahun 2010. Pada tahun 2011 ini, saya baharu ada masa untuk kongsikan bersama pembaca Blog Dwicereka. Sebelum terlambat, izinkan saya mengucapkan Selamat Tahun Baru 2011 kepada semua.

Entri kali ini, kredit jutaan terima kasih yang tidak terhingga kepada Hasrul Akmal, sahabat pada zaman sekolah menengah saya, kerana menjemput saya untuk mengikuti program ini sebagai wakil daripada Kolej Tunku Canselor. Sudah terbayang, bagaimana agaknya perasaan pabila dapat mempelajari budaya dan tatacara masyarakat luar negara yang terkenal dengan sikap dan peribadi mereka yang luhur sehingga Tun Dr.Mahathir pernah melancarkan Dasar Pandang ke Timur. Hal ini kerana, pihak Kerajaan mahu membuat pengkajian, penelitian dan pemilihan terhadap contoh-contoh dan teladan yang terbaik daripada negara Jepun dan Korea dengan mengubahsuaikannya dengan keadaan-keadaan di Malaysia.

Jam 10.00 pagi, mereka selamat tiba di Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Skudai dengan menaiki 8 buah bas. Hampir 400 pelajar daripada Matsushima High School, Osaka.

Kami, mengendalikan kumpulan menganyam ketupat
Apa yang sedih, mereka tidak membawa apa-apa budaya untuk ditukarkan bersama kami. Selain persembahan tarian (ala-ala Break Dance). Walau bagaimanapu, kami tetap gembira melayan dan menyambut kedatangan mereka ke Malaysia. Soal cara berkomunikasi, sebaiknya kita letakkan perkara itu pada tangga ke-100, kerana mereka tidak begitu faham bahasa inggeris, apatah lagi bahasa melayu. Fenomena itik bercakap dengan ayam telah berlaku disitu.

Mari! Mari! masuk group kami!
Tekun dan gigih menganyam
Gambar kenangan sebelum mereka pulang


**Kenangan dan pengalaman yang bagus! Walaupun kami tidak banyak berbual =)

0 Comments